Jim

It is my understanding that the Association has requested my legal opinion regarding the
possible elimination of court use fees. In rendering this legal opinion, | have reviewed your
email below, the attached Agreement of Purchase and Sale, the Master CC&Rs and relevant
Arizona law.

Special Use Fees
Pursuant to Article lll, Section 1(a) of the Master CC&Rs,

Section 1. Easement of Enjoyment. Every Owner, Resident and Member of the
Master Association shall have a right and easement of enjoyment in and to the Master Common
Areas which shall be appurtenant to and shall pass with the title to every Lot and Parcel, subject
to the following provisions: Unoffical Document

(a) The right of the Master Association to charge admission, club membership and
other Special Use Fees for the use of any recreational or other facility situated upon the Master
Common Areas. Special Use Fees shall be uniform among Members and Residents; provided,
however, in accordance with Subsection (g) below Special Use Fees may be charged to Owners
and Residents of Parcels having Nonresidential Land Use Classifications for use of the Estate
Club facilities even though other Owners and Residents are not subject to such Special Use Fees.

Based on the foregoing, it is my legal opinion that whether to charge a special use fee for the
tennis court and/or pickleball court use is at the discretion of the Board. In fact, an argument
could be made (based on the provision above) that excluding The Courts Owners from the
special use fee for the tennis complex is potentially in conflict with Article lll, Section 1(a),
which expressly provides that “Special Use Fees shall be uniform among Members and
Residents[.]”

Based on the foregoing, | do not have any issue with the Master Board opting to eliminate the
special use fees for the tennis courts and/or pickleballs court, and | further do not feel that
eliminating such fees is prejudicial to The Courts owners.

Tenns/Pickleball Improvement Costs

With regard to Section 2(a) of the attached Agreement, which I’'ve copied below for reference,
it is my legal opinion that the provision does not require The Courts Owners to separately be
responsible for any costs to improve the tennis and/or pickleball courts. Rather, the purpose of
the provision is to clarify that The Courts owners are not excepted from any costs that may be
charged to all owners within Gainey Ranch in connection with improvements to the tennis
and/or pickleball courts. In other words, The Court owners would be equally responsible, along
with all other owners within Gainey Ranch, for any charges connected to improvements to the
tennis and/or pickleball courts (e.g. a special assessment).




(2) So 1léng as the tennis courts exist and are
either owned by the iaster Association or designated
as Master Common Area, all fulltime residents actually
living in any of the 70 dwelling units planned fox
the Property shall be entitled to use the termis
courts comprising a part of the Tennis CompleXx
without payment of any special use fees forxr use
of the courts or other special fees oxr charges
levied or assessed solely against the users of such
courts or of the Tennis Complex; provided, however,
such residents shall be obligated to pay any temporary
surcharges or temporary fees which are charged to users of the
tennis courts in order to finance or defray (in whole or in part)

the cost of new improvements to, or expansion of, the Tennis
Complex. :

Finally, it is my legal opinion that the pickleball courts that were constructed within the Tennis

Complex would very likely fall under the provisions of the Agreement any time that the
Agreement uses the phrase “Tennis Complex”.

Please let me know if you have any further questions. Thank you for the opportunity to
represent the Association.

/s/ Beth Mulcahy

Sincerely,

Beth Mulcahy, Esq.



